Slapen in plaats van 's nachts piekeren over jouw sociaal werk: zó kan dat!

Gepubliceerd op 11 april 2025 om 11:03

Je zou haast vergeten dat je bed om te slapen is...

Laatst vroeg ik een jeugdwerker die vastliep in haar werk en merkte dat ze er helemaal in vastliep: 'Hoe is het in je hoofd? Druk?'

 

Nou, niet best inderdaad... héél druk! 's nachts lig ik te draaien en daardoor slaap ik heel slecht.

Dan denk ik steeds na over hoe ik verder moet met m'n werk, of ik toch maar wat anders moet gaan doen. Maarja, wat dan? En daar kan ik uren over liggen nadenken. Nu ben ik nooit een hele goede slaper geweest, maar de laatste tijd is het écht beroerd. Nu lees ik in rap tempo boeken uit (dat dan weer wel), maar het liefste zou ik natuurlijk gewoon slapen. '

 

Herkenbaar?

Lees dan vooral verder 😉, want je kunt er echt zelf voor zorgen dat je je bed weer kunt gebruiken om te slapen, in plaats van om in te liggen denken en draaien. 

Chaos in je hoofd: hoe moet je nu verder? 

Wat is dit toch? In bed ’s avonds pieker je je suf. De gedachten die ik heel vaak hoor in mijn coachsessies:

  • Wat moet ik nu doen?
  • Een andere baan zoeken?
  • Deze baan als sociaal werker wilde ik toch?
  • En het past ook bij me) toch? Ik heb leuke collega's

Alleen, als het je allemaal zoveel energie kost kun je zo niet verder.

  • Wat ga je dán doen?
  • Je was zo enthousiast toen je begon als jeugdwerker. En je hebt ook echt een tijd met plezier gewerkt.
  • Waarom brengt alles je zo aan het wiebelen? Situaties met jongeren die je eerder prima aankon, wil je nu liever bij wegrennen. 
  • Je hebt leuke collega's, maar je bent het ook spuugzat om als hoop stront uitgescholden te worden steeds

En natuurlijk is het niet altijd 'geweldig' op je werk, dat snap je zelf ook wel. Maar dit voelt anders.... en dat vind je spannend.

Je kunt er eigenlijk niet meer om heen... Maar, hoe dan verder?

 

’s Ochtends word je moe wakker na een onrustige nacht vol nadenken en draaien. En dan moet de dag nog beginnen. En ja, je krijgt toch al niet zoveel energie meer van je werk als jeugdwerker. Dus een nacht slaap kun je daarom des te meer gebruiken.

HELP

Zat er maar een 'uitknop' op dat hoofd!

Misschien heb je al technieken geprobeerd om je hoofd rustig te krijgen. Je hebt gegoogled op 'rust in mijn hoofd', maar alles wat je daar leest helpt onvoldoende, of is niet echt ideaal uitvoerbaar in bed.

 

Misschien heb je één van de volgende dingen al geprobeerd

  • Je bent aan het wandelen geslagen, en je weet dat het na verloop van tijd (minimaal een half uur) zorgt voor rust in je hoofd. Alleen, om nou elke keer dat je ligt te piekeren in je bed nou je schoenen aan te trekken en een rondje te lopen? Niet echt wat je wilt...
  • Sporten valt om die reden ook af.. net haalbaar in de nachtelijke uren
  • Een meditatie geluisterd, maar daar heb je eigenlijk het geduld niet voor. Als je hem al afluistert, wordt het eigenlijk alleen maar drukker in je hoofd. Daar ben je dus maar mee gestopt. Werkt niet.

 

Dus eindig je meestal scrollend op je telefoon, wat natuurlijk ook niet je slaap bevorderd. Maar, je bent ook wel een keer klaar met die 'plafonddiensten'. Je weet nu wel hoe het plafond van je slaapkamer eruit ziet. Je wilt rust in je hoofd en weer lekker slapen.

 

Gelukkig kun je daar zélf voor zorgen, door de manier waarop je omgaat met al je gedachten te veranderen. 

 

Hoe je afkomt van je 'plafonddiensten' en weer slaapt in plaats van piekert

Mag ik in de categorie 'dat wat je aandacht geeft groeit', het hoofd?

Nou, daar heb meteen de kern te pakken van hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat je rustig slaapt in plaats van dat je uren ligt te draaien en denken.

SPAM ga je ook niet allemaal 1-voor-1 openen toch?

'Hot girls, Roulette of 'klik hier om te voorkomen dat je account wordt geblokkeerd'. Je ontvangt ze vast wel eens: SPAM-mails.

 

Klik je niet allemaal open denk ik?

Je kijkt wel uit.

Voor je het weet heb je een virus, of iets anders ongewenst op je computer staan.

Wil je niet, toch?

 

Je hoof produceert de hele dag gedachten. Niet alle gedachten zijn gewenst, nodig of relevant. Soms zijn gedachten zelfs schadelijk (als een SPAM mail) of heel erg vervelend.

Al je gedachten kun je vergelijken met een stroom e-mails die je dagelijks binnenkrijgt. Niet alle mail is even relevant of bruikbaar, integendeel. Onze neiging is vaak om onze gedachten allemaal héél serieus te nemen. Alsof we elke mail die we krijgen openen, letter voor letter doorlezen en ook nog over op reageren.

In de praktijk doe je dat natuurlijk niet, want echt niet alle mail kan (en wil) je lezen!

 

 

Zo kun je ook me je gedachten omgaan!

Net als het links laten liggen van SPAM mails, kun je ook selectiever omgaan met je gedachten. Als een gedachte niet bruikbaar is, als hij je in de weg zit, of je kunt of wilt er niks mee, laat je hem links liggen.

Je neemt als het ware gezonde afstand van je gedachten. Net als je met die SPAM mails doet. Je doet er niks mee. Dat is trouwens iets anders als: ervan af willen. Net als dat SPAM verwijderen uit je mailbox niet zorgt voor minder SPAM mail, blijven gedachten ook komen.

Bruikbaar, onbruikbaar, leuk en niet leuk. 

 

Als je dus 's avonds in bed elke gedachte gaat doornemen, en er ook nog eens 13 keer over nadenkt... Ja, dan wordt het niet meer rustig in je hoofd.

Maar jij hebt de keuze: wat doe je met al die gedachten? 

Laat ze eens links liggen. En ja, dat kan best even onwennig zijn... lullig voelen zelfs (kan ik me nog herinneren)... Zo van: ja, ik kan ze toch niet geen aandacht geven.

Yes dat kan wel.

En het zal je een hoop rust gaan geven, zodat je 's nachts weer heerlijk slaapt en je kunt dromen over je fantastische baan als sociaal werker!

 

Ohnee, dat liep juist niet helemaal lekker. Je merkt juist dat je geen energie meer krijgt van je werk als sociaal (jeugd)werker.. Dus met rust in je hoofd alleen heb je je werkplezier en energie niet terug natuurlijk. Nee, dat klopt. Dus daarom heb ik de vier stappen die je zelf kunt zetten voor plezier in je werk voor je opgeschreven. Simpel en praktisch!

Stap 2 heb je nu al gehad, dat scheelt weer! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.